Departamente
.NoutatiAlergologieAnaliza urineiAnatomie patologicaAnatomie patologica 2AutoimunitateBacteriologieBiochimieDroguriGeneticaHematologieHemostazaHepatiteHormoniImunitateImunohematologieImunohistochimieInfectioaseIntoleranta alimentaraMarkeri tumoraliMedicamenteMetabolismMicologieOncologie molecularaParazitologieProteine de faza acutaProteine specialeSarcina si fertilitateSerologieStatus oxidativToxicologieVitamine
Ce este intoleranța la histamină?
Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că ați dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.
Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că ați dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.
Histamina este o substanță chimică responsabilă de câteva funcții majore:
Simptomele intoleranței la histamină
Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune.
Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale unei intoleranțe la histamină.
Deși acestea pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:
Ce cauzează niveluri ridicate de histamină?
Produceți histamină în mod natural împreună cu enzima diamină oxidază (DAO).
DAO este responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care o absorbiți din alimente.
Dacă dezvoltați o deficiență de DAO și nu sunteți în măsură să descompuneți histamina, ați putea dezvolta o intoleranță.
Unele motive pentru care nivelurile enzimei DAO ar putea fi afectate includ:
Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele nu sunt digerate corespunzător, provocând o supraproducție de histamină.
Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune nivelurile crescute de histamină din organism, provocând o reacție.
Controlul nivelurilor de histamină cu ajutorul dietei
Alimentele care trebuie evitate
O dietă sănătoasă conține niveluri moderate de histamină.
Cu toate acestea, există unele alimente bogate în histamină care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative.
Alimentele bogate în histamină sunt:
Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism, cum ar fi:
Alimente de consumat
Dacă aveți o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dieta dumneavoastră poate ajuta la reducerea simptomelor.
Nu există o dietă fără histamină.
Consultați un dietetician înainte de a elimina alimente din dieta dumneavoastră.
Unele alimente cu conținut scăzut de histamină includ:
Diagnosticarea intoleranței la histamină
Intoleranta la histamina se poate diagnostica prin doua analize de laborator:
-Diamino oxidase concentration - test de intoleranta la histamina (DAO) -
- Mutatiile genei Diaminoxidazei (DAO) - 4 variante genetice
Pe scurt
Intoleranța la histamină poate provoca simptome inconfortabile, dar o dietă cu conținut scăzut de histamină poate ajuta la ameliorarea simptomelor.Intoleranța la histamină nu ar trebui să fie autodiagnosticată, deoarece simptomele sunt similare cu alți alergeni, tulburări sau infecții. Dacă credeți că ați putea avea o intoleranță sau vă confruntați cu simptome neregulate, discutați cu medicul dumneavoastră.
- comunică mesaje către creierul dumneavoastră
- declanșează eliberarea de acid gastric pentru a ajuta digestia
- se eliberează după o rană sau o reacție alergică, ca parte a răspunsului tău imunitar
Simptomele intoleranței la histamină
Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune.
Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale unei intoleranțe la histamină.
Deși acestea pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:
- dureri de cap sau migrene
- congestie nazală sau probleme cu sinusurile
- oboseală
- urticarie
- probleme digestive
- ciclu menstrual neregulat
- greață
- vărsături
- crampe abdominale
- umflarea țesuturilor
- tensiune arterială ridicată
- ritm cardiac neregulat
- anxietate
- dificultăți în reglarea temperaturii corpului
- amețeli
Ce cauzează niveluri ridicate de histamină?
Produceți histamină în mod natural împreună cu enzima diamină oxidază (DAO).
DAO este responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care o absorbiți din alimente.
Dacă dezvoltați o deficiență de DAO și nu sunteți în măsură să descompuneți histamina, ați putea dezvolta o intoleranță.
Unele motive pentru care nivelurile enzimei DAO ar putea fi afectate includ:
- medicamente care blochează funcțiile DAO sau împiedică producția
- tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului permeabil și boala inflamatorie intestinală
- alimente bogate în histamină care determină enzimele DAO să funcționeze în mod necorespunzător
- alimente care blochează enzimele DAO sau declanșează eliberarea de histamină
Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele nu sunt digerate corespunzător, provocând o supraproducție de histamină.
Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune nivelurile crescute de histamină din organism, provocând o reacție.
Controlul nivelurilor de histamină cu ajutorul dietei
Alimentele care trebuie evitate
O dietă sănătoasă conține niveluri moderate de histamină.
Cu toate acestea, există unele alimente bogate în histamină care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative.
Alimentele bogate în histamină sunt:
- alcoolul și alte băuturi fermentate
- alimentele fermentate și produsele lactate, cum ar fi iaurtul și varza murată
- fructele uscate
- avocado
- vinetele
- spanac
- carne procesată sau afumată
- crustacee
- brânză maturată
Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism, cum ar fi:
- alcool
- bananele
- roșiile
- germenii de grâu
- fasole
- papaya
- ciocolată
- citrice
- nuci, în special nuci, caju și arahide
- coloranți alimentari și alți aditivi
- Alimentele care blochează producția de DAO includ:alcoolul
- ceaiul negru
- ceaiul mate
- ceai verde
- băuturi energizante
Alimente de consumat
Dacă aveți o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dieta dumneavoastră poate ajuta la reducerea simptomelor.
Nu există o dietă fără histamină.
Consultați un dietetician înainte de a elimina alimente din dieta dumneavoastră.
Unele alimente cu conținut scăzut de histamină includ:
- carnea proaspătă și peștele proaspăt pescuit
- fructe care nu sunt citrice
- ouă
- cereale fără gluten, cum ar fi quinoa și orez
- înlocuitori de lactate, cum ar fi laptele de cocos și laptele de migdale
- legume proaspete, cu excepția roșiilor, a avocado, a spanacului și a vinetelor
- uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de măsline
Diagnosticarea intoleranței la histamină
Intoleranta la histamina se poate diagnostica prin doua analize de laborator:
-Diamino oxidase concentration - test de intoleranta la histamina (DAO) -
- Mutatiile genei Diaminoxidazei (DAO) - 4 variante genetice
Pe scurt
Intoleranța la histamină poate provoca simptome inconfortabile, dar o dietă cu conținut scăzut de histamină poate ajuta la ameliorarea simptomelor.Intoleranța la histamină nu ar trebui să fie autodiagnosticată, deoarece simptomele sunt similare cu alți alergeni, tulburări sau infecții. Dacă credeți că ați putea avea o intoleranță sau vă confruntați cu simptome neregulate, discutați cu medicul dumneavoastră.