Suntem aici pentru tine!

NPA Laborator Analize Medicale Constanta

• NPA Laborator Analize Medicale Constanta
    Ziua de patru februarie este considerata ca fiind ziua luptei impotriva cancerului!
    NPA Laborator Analize Medicale se alatura acestei lupte si va ofera 25% discount la markerii tumorali :

PSAAntigenul specific prostatic este prezent in citoplasma celulelor epiteliale ductale prostatice, in secretiile laminei ductale, urina, ser. Antigenul specific prostatic este responsabil in special de dizolvarea gelului format la ejaculare, prin proteoliza proteinelor majore din sperma : semenogelina I si II si fibronectina. Proteoliza mediata de PSA induce lichefierea ejaculatului si eliberarea progresiva a spermatozoizilor mobili.Antigenul specific prostatic (PSA) circula in sange sub diferite forme moleculare datorita complexelor pe care le formeaza cu inhibitori de proteaze :
    • PSA complexat cu α1-antichimotripsina (PSA-ACT) este principala forma imunoreactiva din ser (60 - 90 %)
    • PSA complexat cu α2 macroglobulina - aceasta forma nu este detectabila (< 0,1 %)
    • Free PSA este o forma enzimatic inactiva - nu se asociaza cu inhibitori (10 - 40 %)
    Antigenul specific prostatei este cel mai important marker in evaluarea cancerului de prostata si are utilitate atat in depistarea cat si in monitorizarea acestei afectiuni.

fPSA - PSA-ul Liber

Raportul dintre PSA liber si PSA total poate face diferentierea intre cancerul prostatic si hipertrofia benigna: acest raport aduce informatii aditionale ce ajuta la reducerea numarului de biopsii inutile, in special pentru PSA cu valori intre 4 - 10 ng/ml, (specificitate crescuta); de asemenea, poate creste numarul de cancere depistate chiar daca valorile PSA sunt normale si se situeaza intre 2 - 4 ng/ml (sensibilitate crescuta). Acest raport scade continuu in decadele ce preced diagnosticul cancerului prostatic, contribuind la detectia timpurie a acestuia.

AFP ( Alfa-feto proteina )

AFP este o glicoproteina omoloaga albuminei, sintetizata in cursul perioadei fetale in tractul gastrointestinal, ficat si sacul vitelin.In functie de varsta gestationala, AFP ajunge pe cale transplacentara in circulatia materna, atingand un maxim de concentratie in saptamanile 32-36.

Se foloseste ca marker tumoral
    Indicatii absolute:
    • suspiciune de carcinom hepatocelular;
    • tumori germinative non-seminomatoase de origine testiculara, ovariana sau extragonadala;
    • monitorizarea tratamentului la pacienti cu tumori germinative sau carcinom hepatocelular.La pacientii cu tumori germinative AFP trebuie determinat impreuna cu HCG total. In cancerul testicular acesti markeri trebuie evaluati inainte de orhiectomie si apoi masurati seriat dupa interventia chirurgicala. Rata de reducere a nivelului seric trebuie comparata cu rata normala de disparitie a AFP (timp de injumatatire < 7 zile) si HCG total (timp de injumatatire < 3 zile).
    Programul de monitorizare include determinari lunare de AFP, HCG total si LDH in decursul primului an si la 2 luni in urmatorii 2 ani.

CA15-3

Indicatia principala a CA 15-3 consta in monitorizarea terapiei, diagnosticul recurentelor si detectia metastazelor in carcinomul de san. Valori crescute ale CA 15-3, corelate cu masa tumorii, sunt gasite la aproximativ 70 % din pacientele cu carcinom de san metastazat, dar numai la 40 % in cazurile fara metastazare.

CA 19-9

CA 19-9 este un gangliozid a carui sinteza necesita prezenta antigenelor de grup sanguin Lewis. Astfel, indivizii cu un grup sanguin relativ rar, negativ pentru antigenele Lewis (3-5 % din populație), prezintă un deficit congenital de enzima sialil-transferază necesară sintezei CA 19-9; la aceste persoane CA 19-9 ramane la valori foarte scazute chiar dacă este prezenta o neoplazie. In astfel de cazuri, markerul tumoral indicat este CA 50.
    alori crescute de CA 19-9 sunt intalnite in 70-80% din cazurile de carcinom pancreatic, 50-60% din cele de cancer gastric, 60% din tumorile hepatobiliare, 30% din tumorile colorectale, precum si la unii pacienti cu neoplasm mamar, ovarian, prostatic, pulmonar.

Antigenul CA 125,
    o glicoproteina cu greutate moleculara de 220kD, este prezent in epiteliul urmatoarelor organe: ovar, pancreas, vezica biliara, stomac, bronhii, rinichi, colon. CA 125 prezinta relevanta diagnostica majora in cancerul ovarian seros; de asemenea poate fi folosit ca marker secundar in cancerul pancreatic, dupa CA 19-9. Desi nivelul sau poate fi crescut si in alte afectiuni maligne ginecologice sau gastrointestinale, nu poate fi recomandat in aceste situatii datorita sensibilitatii si specificitatii clinice reduse.
    Recomandari pentru determinarea CA 125
    Indicatii absolute:
    Diagnosticul, tratamentul si aprecierea prognosticului in cancerul ovarian. In prezenta unei mase tumorale pelvine poate face distinctia intre un proces benign si o afectiune maligna. La pacientele cu antecedente heredo-colaterale de cancer ovarian sau mamar se recomanda determinarea CA 125 la fiecare 6 luni, impreuna cu efectuarea anuala a ecografiei transvaginale, pentru detectarea precoce a cancerului ovarian.

CEA

Antigenul carcinoembrionar (CEA) este o glicoproteina cu greutatea moleculara de 200 kDa, continand aproximativ 40 % proteine si 60 % carbohidrati.
    Indicatia principala a antigenului carcinoembrionar (CEA) este verificarea si monitorizarea terapiei pacientilor cu carcinom colorectal. In asemenea cazuri, concentratia de CEA se coreleaza cu stadiul tumorii. Nivelele serice preoperatorii de CEA se coreleaza cu intervalul de timp postoperator fara recurente si cu durata de viata, putand fi utilizat drept factor de prognostic.
    Mesaje

Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Suntem aici sa te ajutam